Dvr Kayıt Cihazları

DVR (Digital Video Recorder), dijital formatta video kaydetmek için tasarlanmış bir tüketici elektroniği cihazıdır. DVR cihazları, ülkemizde güvenlik sistemlerinde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. DVR, analog sinyali dijitale dönüştürür ve sıkıştırır.
DVR (Digital Video Recorder), dijital formatta video kaydetmek için tasarlanmış bir tüketici elektroniği cihazıdır. Dijital video kayıt cihazları ayrıca kişisel video kayıt cihazları (PVR) olarak da bilinir. DVR’lar, güvenlik kamerasından gelen analog sinyalleri dijital formata dönüştüren, bilgileri bir sabit sürücüde tutan ve canlı video akışını diğer cihazlara aktarabilen cihazlardır.
DVR cihazları, ülkemizde kurulan güvenlik kamera sistemleri içerisinde; NVR (Network Video Recorder) ve HVR (Hybrid Video Recorder) ile birlikte en çok kullanılan kayıt cihazı türüdür. Bu cihaz türlerinde ise; analog sistemlerde görüntüyü kaydetmek için DVR, IP sistemlerde NVR ve Hybrid sistemlerde de HVR kayıt cihazları kullanılır. Daha gelişmiş IP sistemlerde ise kayıt için “Server” kullanılmaktadır. DVR cihazları; 4, 8, 16 ve 32 kanal kapasitelidir.
Analog kamera sistemlerinde DVR; dijital video kaydı, uzaktan erişim, hareket algılama, gerçek zamanlı oynatma, kayıt ve yedekleme gibi özellikleri destekler. DVR cihazları içerisindeki sürücüye önceden belirlenmiş olan özelliklere göre sürekli olarak kayıt yaparlar. Bu kaydı sürekli olarak yapabilmek için görüntü kaydının ilk belirlenen noktasından başlayarak eski görüntülerin üzerine kayıt etmeye başlar. Güvenlik kaydı için en önemli unsur, DVR cihazları için özel olarak üretilen güvenlik sürücülerinin (HDD) kullanılmasıdır.
Çözünürlük olarak DVR cihazları günümüzde yaygın olarak kullanılan; HD-TVI, AHD ve HD-CVI teknolojileri ile birlikte 1080p değerine ulaşmıştır.

Nvr Kayıt Cihazları

NVR (Network Video Recorder), internet protokolü (IP) ile video kaydetmek için tasarlanmış bir tüketici elektroniği cihazıdır. NVR cihazları, ülkemizde güvenlik sistemlerinde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
NVR, bir ağ kablosuyla iletilen video akışını kaydeder. IP kameralar NVR’a LAN üzerinden bağlanır. IP kamera kullananlar için NVR dışında VMS (Video Yönetim Yazılımı) aracılığı ile kayıt yapabileceği durumlar bulunmaktadır. NVR, DVR‘a göre internet veya LAN üzerinden uzaktan yönetilebilir. Bu özelliği ile NVR kullanıcılara büyük esneklik sağlar. NVR’ın bir diğer avantajı da kurulum ve kullanımdaki kolaylıktır.
NVR yapı olarak DVR‘a benzemektedir. NVR’ın temel işlevi, eş zamanlı kaydın yanı sıra IP kameralara uzaktan erişim sağlayarak canlı bir video akışını da gözlemlemeyi sağlar. NVR tam anlamıyla bir dijital sistemdir ve ağ üzerinden alınan dijital görüntüleri ya da videoları bir sabit diske veya başka bir depolama cihazına kaydeder.
NVR, genellikle kullanıcı dostu bir grafiksel kullanıcı arayüzüne, esnek kayıt özelliğine, oynatma özelliğine, akıllı hareket algılama ve pan–tilt–zoom kamera kontrol özelliğine sahiptir. İşletim sistemi olarak da genellikle Windows ya da Linux ortamlarını desteklerler. NVR, çok çeşitli yazılım uygulamalarını ve isteğe bağlı video analizini destekler. NVR, hem kayıt hem de yeniden yayınlama için çok sayıda video akışını işleme özelliğine sahiptir. Bu bağlamda, bir PCsunucusu platformuna kıyasla, belirli sayıda kameraya karşı en iyi performans için tasarlanmıştır.
IP teknolojisi, analog sistemlere göre daha yüksek bir çözünürlük sunmaktadır. Daha güçlü bir ağ sistemi ile birlikte NVR, sistem entegrasyonu ve yapının esnekliği konusunda kolaylıklar sağlamaktadır. NVR, PoE (Power over Ethernet) desteği sağlamaktadır. PoE, enerjinin ethernet üzerinden iletilmesini sağlamaktadır. PoE desteği olan sistemler için ek olarak enerji kablosu çekmeye gerek yoktur. Ethernet veya Wi-Fi üzerinden PoE kullanımı, bir IP güvenlik kamera sisteminin kurulum ve montaj sürecini kolaylaştırır. Bu özellik işçilik ve maliyeti etkilemektedir.