Çatı GES Projeleri
Güneş enerjisi panellerinde elektrik üretiminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle doğru akımın alternatif akıma çevrilmesi gerekmektedir, bu da AC/DC dönüştürücüsü ile gerçekleşir. Güneş panelleri aracılığı ile biriktirilen enerji, doğru akımdan alternatif akıma dönüştürülür ve kamusal elektrik şebekesine verilir. Güneş enerjisi panelleri kurulduğu andan itibaren otomatik olarak çalışmaya başlar. Yeterli güneş ışığı alınması ile üretilen elektrik otomatik olarak şebekeye aktarılır. Elektrik üretimini takip eden süreçte şebekenin gerilimi, frekansı ve düzeni ile ilgili denetimler güvenlik amacı ile belirli aralıklarla yinelenir.
Elektrik hizmetlerinden faydalanan her abone yurttaş, çatıya günes enerjisi fiyatlarını karşılayarak kendi elektrik üretim tesisini elde edebilir. Ev tipi solar enerji dışında çatı üzeri uygulamalar özellikle organize sanayi bölgelerinde, depolama alanlarında, tarım ve hayvancılık tesislerinde, büyük ticari yapılarda yani alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler, akaryakıt İstasyonları gibi oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir.
Solar çatı uyulama süresi santralin büyüklüğüne ve bulunduğu bölgenin durumuna göre değişiklik gösterir. Solar çatılarda enerji üretimi için gerekli özelliklerin belirlenmesi işleminden sonra, projenin çizilme ve onaylanma süreci tamamlanır. Yatırımcılar için gerek çatı üzeri gerek zemine monte güneş enerjisi santrali kurarken, güneş paneli, şarj kontrol cihazı, evirici, akü gibi çeşitli ekipmanların toplanması, elektrik firmasının kurulum için gelmesi ve gerekli lisansların çıkarılması süreçleri önem taşımaktadır